Items filtered by date: December 2022
Friday, 30 December 2022 08:46

Jedan slatkiš jedno dijete

 

Nova godina je sve bliža. S nadom u bolje sutra radujemo se novim izazovima koje nam ona donosi.

Kako ove tako i prethodnih godina, posjećuju nas prijatelji s kojima dijelimo lijepe trenutke.

Tradicionalna novogodišnja inicijativa Srednje medicinske škole "Jedan slatkiš jedno dijete”, kao dio organizacije Mreže Vijeća učenika HNK-a,  okončana je posjetom našoj Ustanovi. Dodjela paketića uz brojne sportske aktivnosti iznjedrila je vrlo ugodno raspoloženje. Mališani su bili oduševljeni igračkama i slatkišima, ali i zabavom.

Hvala na podršci!

Published in Novosti
Tuesday, 27 December 2022 07:30

Posjeta učenika JU Osnovna škola Gnojnice

 

Petak, 23. 12. 2022. godine obilježen je posjetom učenika petog razreda koji su stigli u pratnji  direktorice škole Sadete Zlomužica i učiteljica Amne Gološ i Elmine Šuta. Vrijedni učenici pripremili su slatkiše i poklone za našu djecu. Nakon ugodnog druženja ukrasili su zid našeg restorana.

Ovakvim druženjima širimo prijateljstva, a to nam znači mnogo.

Radujemo se sljedećem susretu!

Published in Novosti
Monday, 26 December 2022 11:33

Sportski uzor godine

Mostarka Merima Tanović Čamo osim što obavlja posao fudbalske sutkinje u Premijer ligi BiH za seniorke i Drugoj ligi FBiH grupa jug za seniore, radi u Konjicu kao logoped u Prvoj osnovnoj školi i u JU Dječiji dom Mostar. Rad s djecom koja imaju komunikacijske, jezično-govorne poremećaje, oštećenje sluha, intelektualne teškoće vrlo je zahtijevan i ne ostavlja puno slobodnog prostora. Ipak, ova mlada djevojka stiže sve i ništa joj nije teško. Da je to tako govori priznanje koje joj je dodijeljeno. Na svečanoj dodjeli Izbora sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a u hotelu Holiday Inn u Sarajevu Merima je dobila PRIZNANJE ZA FAIR-PLAY SPORTSKI UZOR GODINE.
Jedan spašen život je kao spašeno čovječanstvo!
U ime Ustanove čestitamo! 

Published in Novosti

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), bila je organizator četvrtog po redu stručno edukativnog skupa na temu sigurnosti djece na internetu u Mostaru, u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu učestvovali su predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, Internet servis provajdera, nadležnih agencija za provođenje zakona, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definisati zaključke, te uz saradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu, kao i razmotriti mogućnosti za unaprjeđenje regulatornog okvira.v

Published in Novosti
Wednesday, 21 December 2022 12:16

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

JU Dječiji dom Mostar je 6. 12. 2022. godine sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koja će omogućiti realizaciju projekta kojim je aplicirala na Javni poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih poboljšanju funkcionalnosti i kvaliteti javnih prostora u zatvorenom na području Grada Mostara. Naime, Gtrad Mostar je pokrenuo Projekt Mostar – prostori koji pokreću, u suradnji sa People in Need (PIN), a financijski je podržan od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Bespovratna sredstva će našu Ustanovu učvrstiti u nastojanju da našoj djeci omogućimo što bolje životno okruženje.

https://prostorikojipokrecu.ba/.../potpisani-ugovori-sa.../

Hvala za odabir našeg projekta!

Published in Novosti
Wednesday, 21 December 2022 07:29

Balet Orašar

U nedjelju, 18. decembra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, imali smo priliku gledati Balet Orašar, jednu od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava u svijetu. Bilo je posebno iskustvo doživjeti priču o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte. Najčarobnija božićna bajka je ispričana putem tradicionalne baletne koreografije jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.
Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te savremene video projekcije.
Hvala Gradu Mostaru što su nam omogućili ovaj nezaboravan doživljaj!
Published in Novosti
Wednesday, 21 December 2022 07:23

Posjeta učenika i nastavnika 4. Osnovne škole

Povodom uspješnog završetka prvog polugodišta i obilježavanja Dana dječije radosti jučer su nas posjetili učenici i nastavnici 4. Onovne škole. Tom prilikom uručili su nam poklon paketiće za djecu. Aktivnost je pokrenuta u okviru godišnjeg programa rada Vijeća roditelja i škole i Vijeća učenika - info servisa.

Hvala na podršci!

 

Published in Novosti
Tuesday, 13 December 2022 08:14

2.0 Women power – we stand together

Magazin Gracija je organizovao petodnevni trening za mlade, u Mostaru, od 5. do 11. decembra pod nazivom ‘2.0 Women power – we stand together!’, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.. To je bila prilika za mlade dječake i djevojčice, muškarce i žene, da uče i planiraju nove inicijative koje će osnažiti žene i djevojke širom BiH.

Gost predavač iz naše Ustanove, gosp. Amir Jazvin je kao predavač uzeo učešća u sesiji na temu”Mentalne podrške mladima”.

Kroz sami trening analizirano je trenutno stanje ženskih prava, sredstava zaštite i alata za postizanje napretka. Uz pažljivo odabrane trenere i učesnike, program je omogućio interaktivnu diskusiju o temama ljudskih prava, jednakosti, femicida i rodno zasnovanog nasilja, kao i važnosti ekonomskog osnaživanja. Također, učesnici su imali priliku da nauče kako mediji funkcionišu te kako izvještavati za medije i izražavati se o važnim temama, bez senzacionalizma, ali opremljeni vještinama kritičkog mišljenja i javnog nastupa.

Published in Novosti
Wednesday, 07 December 2022 07:54

Rođendan

Dan kojim obiježavamo datum rođenja spada u događaj kojem se svi raduju i koji žele da obilježe na najbolji mogući način. Dragi naši, želimo vam život okruženi bliskim prijateljima, dragim ljudima, bez kojih bi život bio besmislen! Želimo vam život ispunjen igrom, zdravljem i ljubavlju.
Želimo vam osmijeh na licu, mir u duši, u srcu sreću!
Neka vam se ostvare sve želje koje poželite!
Published in Novosti

About Us

Project supported by


Creation of the web site The Children's Home "Mostar" is supported through the project "Transformation of institutions for the protection of children and prevention of family separation", funded by the European Union and implemented by UNICEF. Opinions expressed on these pages are the author's opinions and do not reflect the official views of EU and the UNICEF BiH.

Letest news

Top