Članak je filtriran: Oktobar 2022
ponedjeljak, 31 Oktobar 2022 10:51

Trauma Competent Care

U prostorijama Centra za djecu i omladinu sa posebnim potrebama ‘Los Rosales’, u petak i subotu (21/22.10.2022)., održan je trening za psihologe, pedagoge, socijalne radnike, nastavno osoblje, roditelje-usvojitelje i roditelje-skrbnike. Trening je organizovao Trauma Free World iz SAD-a u saradnji sa H.U. Divita-Miracles i Centrom za djecu i omladinu sa posebnim potrebama Los Rosales.

Gošća predavačica bila je uvažena dr. psihologije Julia Cooper.

Trening je osmišljen tako da pruži temeljan uvod u prepoznavanje trauma, okidače trauma, te na koji način pomoći osobama koje su doživjele traumu, kao  i praktične alate koje možete odmah primijeniti u praksi.

Po završetku treninga upriličena je dodjela cerifikata.

Objavljeno u Novosti
ponedjeljak, 17 Oktobar 2022 06:10

Konstantan rad radionica

Školska godina se zahuktava tako da se pojačavaju i vannastavne aktivnosti bitne za naš život i rad. Od mnogo dodatnih aktivnosti koje se odvijaju u našoj Ustanovi naglašavamo rad radionica pod pokroviteljstvom Associazione Fabio Vita nel mondo Onlus. Trenutno izdvajamo: Kurs kuhanja - Zlata Balavac, Stručne radionice logopeda- Logopedice- Azra Veledar i Merima Tanović Čamo te Instruktivnu nastavu- Almira Basarić.
Naglašavamo da smo svih prethodnih godina imali njihovu nesebičnu pomoć u vidu sportskih, kulinarskih, plesnih, likovnih i muzičkih projekata.
Za nas radionice predstavljaju odličnu platformu gdje djeca svoje sklonosti uobličavaju u jednu novu viziju stvarnosti.
Associazione Fabio Vita nel mondo Onlus je volontersko udruženje koje djeluje od 2003. godine. Njihovo geslo je vrlo kratko i jezgrovito: “Naša misija je donijeti pomoć onima kojima je pomoć potrebna.” Za veliki broj ljudi u potrebi njihovo prisustvo na ovim prostorima mnogo znači. Tu su već 15 godina.
Hvala Associazione Fabio Vita nel mondo Onlus na čelu s Massimom što u ovim teškim vremenima pomažu našu Ustanovu!
Objavljeno u Novosti
srijeda, 12 Oktobar 2022 06:11

Heartland – putovanje srcolikom zemljom

Na Svjetski dan turizma, u znaku Evropske godine mladih, okupili su se mladi avanturisti iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva kako bi predstavili svoje fotografije sa nezaboravne bh ljetne turneje “Heartland – putovanje srcolikom zemljom” u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Predstavljen je vizuelni putopis koji je krenuo iz Banjaluke preko kraljevskog grada Jajca, Sarajeva, do suncem okupane Hercegovine.
Kroz putopis se istražuje prošlost, kultura, ujedno se uči o bogatoj baštini naše zemlje. Mladi su uzgred usvojili nove vještine (kako napraviti savršenu fotografiju i predstaviti ljepotu prirode i zdanja). Krajnji cilj je bio predstaviti BiH na najbolji način.
Vizuelni putopis koji potpisuju djeca, učesnici ovog putovanja, pod mentorstvom Jasmina Agovića i Roberta Dacešina.
Izložbu fotografija “Heartland – putovanje srcolikom zemljom” možete pogledati online, na sljedećem linku:
Evropska unija u Bosni i Hercegovini
Robert Dacešin
Bilo je zadovoljstvo učestvovati u ovom nezaboravnom projektu!
Objavljeno u Novosti
petak, 07 Oktobar 2022 07:32

Rođendan s gimnazijalcima

Kad radost dijelimo, ona se dupla. Lijepo je u sretnim trenucima imati nekog pokraj sebe, nekog ko će nam poželjeti najljepše želje. Učenici Gimnazije Mostar su došli da skupa s nama obilježe rođendan našoj djeci pružajući im toplinu, radost i ruku prijateljstva.

Hvala im na ovim neprocjenjivim trenucima, a našoj dragoj djeci želimo Sretan rođendan i sigurne i sretne korake životnim stazama!

Objavljeno u Novosti
utorak, 04 Oktobar 2022 05:59

Trčim za mir

Utrka “Trčim za mir” održana 1.10 2022. godine je događaj koji je okupio sve one koji žele da doprinesu promociji mira i zdravog stila života. Utrku su organizovale nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banja Luke, kako bi promovirali programe mira i borbe protiv nasilja u BiH, ali i u svijetu; a moto utrke je „Nema puta ka miru. Mir je put!“.

Ova trka promoviše važnost održivosti mira i zdravog stila života, već i društvenu odgovornost prema zajednici, gdje prilikom svake uplate kotizacije, dio sredstava direktno uplaćujemo Javnoj ustanovi Dječiji dom Mostar, koji obezbjeđuje njegu djece izvan vlastite porodice, skrb za mlade koje obuhvata privremeni smještaj te cjelodnevni boravak za djecu bez roditelja, djecu koju roditelji zanemaruju i slično.

Održane su ukupno tri utrke; na 5 km, 10 km i na 21 km.

U konkurenciji na 5 kilometara pobijedio je Elmir Hasić , drugo mjesto je Naomi Manđarelo, treće mjesto je naš Jasmin dok je Saud bio četvrti.

Najbolji na 10 km bili su Jsmin Pajević i Belma Baralija.

Na 21 km najbolji su Sanel Uzunović i Selma Kukić.

Pobjednicima čestitamo!

Objavljeno u Novosti

O nama

Podrška projektu


Izrada Web stranice Dječiji dom "Mostar" je podržana kroz projekt "Transformacija ustanova za zaštitu djece i prevencija razdvajanja porodica", koji finansira Evropska unija, a implementira ga UNICEF. Mišljenja izražena na ovim stranicama su mišljenja autora i ne odražavaju službene stavove EU i UNICEF BiH.

Top