Članak je filtriran: April 2023
utorak, 25 April 2023 07:45

Trideset godina "Luciano Lama"

Pred velikim brojem zvanica iz političkog i javnog života u Sarajevu, a u prisustvu ambasadora Nj.E. Marca Di Ruzze.je obilježena svečanost 30 godina aktivnosti Udruženja "Luciano Lama" u Bosnu i Hercegovini.

Svečanost je organizirala Ambasada Italije.
Udruženje "Luciano Lama" osnovano je 1998. godine u BiH i ono provodi humanitarne aktivnosti, aktivnosti pružanja pomoći i obrazovanja djece i mladih u poteškoćama.
Ova nevladina organizacija pokrenula je i otvaranje prihvatnih centara i centara za održivi razvoj širom BiH - u Mostaru, Višegradu, Ilijašu, Srebrenici i Zenici.
Na kraju svečanosti u bašti Ambasade Italije ambasador Marco Di Ruzza je sa gostima otkrio spomen-ploču u znak 30 godina prijateljstva BiH i Italije, te su prisutni zasadili dvije sadnice - maslinu i lovor,
Bila je zadovoljstvo prisustvovati ovoj svečanosti!
Objavljeno u Novosti
ponedjeljak, 17 April 2023 09:13

Posjeta povodom Vaskrsa

Vaskrs je jedan od najvećih kršćanskih blagdana, to je temeljni događaj vjere, ispunjen radošću. Povodom Vaskrsa u posjetu našoj Ustanovi boravio je iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović. Tom prilikom iguman Pavle obradovao je našu djecu uskršnjim poklonima.

U ime Ustanove izražavamo zahvalnost na pažnji, a pravoslavnim vjernicima čestitamo Vaskrs!

Objavljeno u Novosti
petak, 07 April 2023 06:38

Mentalno zdravlje

U utorak, 28. 03. 2023. godine održana je radionica na temu mentalnog zdravlja. Sudionici ove radionice bili su voditelji: psiholog Emsela, pedagog Mediha, djeca te odgajatelji Indira, Hajrudin  i medicinski brat Arman.

Cilj radionice bio je približiti mladima spoznaju o važnosti mentalnog zdravlja.  Mentalno  zdravlje predstavlja skup određenih vrijednosti poput sredstava za život, lvaliteta rada, odnos s drugima, a sve ovisno o osjećaju smisla za život i kontrole nad istim, osjećaju povezanosti i pripadanja.

 Osoba koja je dobrog mentalnog zdravlja je zadovoljna, pozitivna, sposobna zasnovati porodicu i biti sretna u porodici, prihvaća druge ljude, sposobna je stvarati i održavati prijateljstva, produktivna je na radnom mjestu, i dobro se nosi sa životnim nedaćama i stresovima.

Glavni dio radionice govorio je o poremećenom mentalnom zdravlju, pokazatelju tog stanja te poboljšanju mentalnog zdravlja.

Objavljeno u Novosti

O nama

Podrška projektu


Izrada Web stranice Dječiji dom "Mostar" je podržana kroz projekt "Transformacija ustanova za zaštitu djece i prevencija razdvajanja porodica", koji finansira Evropska unija, a implementira ga UNICEF. Mišljenja izražena na ovim stranicama su mišljenja autora i ne odražavaju službene stavove EU i UNICEF BiH.

Top