Članak je filtriran: Mart 2023
ponedjeljak, 27 Mart 2023 07:28

Senzorni park za djecu

 

 U petak je na Kantarevcu otvoren prvi inkluzivni, senzorni park za djecu s više od 20 novih sprava za igranje i košarkaškim terenom s pokretnim koševima.

Radi se o INCLUSIVE PLAY projektu za promociju socijalne uključivosti djece i osoba s teškoćama u razvoju u lokalnoj zajednici, a na njemu su zajednički radili Grad Mostar i partneri – Grad Zadar, Centar Los Rosales i Dječiji vrtić “Latica”.

Prostor igrališta osmišljen je tako da svojim elementima i sadržajem omogućava učenje kroz čula, potičući djecu i mlade na kretanje, razvijanje pažnje i stimulaciju osjetilnih sustava, koristeći igru kao osnovni medij za učenje.

Projekt INCLUSIVE PLAY sufinansiran je u okviru interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina – Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi  984.203 eura, od čega je za Grad Mostar 314.114 eura.

Za projekt izgradnje Senzornog parka na Kantarevcu Grad Mostar je osigurao 15 posto sredstava.

 

 

Objavljeno u Novosti
četvrtak, 23 Mart 2023 07:50

Svjetski dan socijalnog rada

Studij Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) u suradnji s Udrugom socijalnih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona i Edukacijsko rehabilitacijskim centrom sv. Josip Radnik, Čitluk obilježio je u utorak u Mostaru Svjetski dan socijalnog rada.

Ove godine Svjetski dan socijalnog rada vezan je uz temu "Poštivanje različitosti kroz zajedničko društveno djelovanje", a ideja je okupila akademsku zajednicu, Udrugu socijalnih radnika, te nevladine i vladine ustanove socijalne skrbi kako bi se upoznali s radom socijalnih radnika iz različitih perspektiva i različitih ustanova.

Model Međunarodne klasifikacije funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja predstavio je Ljubo Ostojić, socijalni radnik u Edukacijsko rehabilitacijskom centru sv. Josip Radnik, Čitluk, kazavši kako je time Hercegovačko-neretvanski kanton ušao u novi način procjene djece ometene u psihofizičkom razvoju.

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se tradicionalno svake godine trećeg utorka u martu kako bi društvo podsjetili na ono za što se zalažu socijalni radnici, a to je otvoreno i zdravo društvo oslobođeno od svake diskriminacije

Objavljeno u Novosti
četvrtak, 23 Mart 2023 07:38

Posjeta dragih prijatelja

Jučer su u posjeti Domu boravili dragi gosti; Martine Tobé i Ljiljana Ban, dipl.socijalna radnica. Martine Tobé je naš stari poznanik, inače krivac za jedno prekrasno iskustvo razmjene mladih. Učesnici razmjene bili su mladi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dvadeset dvoje mladih ljudi iz alternativne zaštite učinili su da nemoguće postane moguće; rodila su se nova prijateljstva, pomakle granice.
U srdačnom razgovoru razmijenili smo iskustva u radu s djecom. Gosti su nam predstavili Časopis za stručnjake iz alternativne skrbi čija je izvršna urednica upravo Ljiljana Ban. Naravno i ovaj put iza časopisa stoji Nizozemska organizacija Kinderperspectief i Martine Tobé. Rado smo prihvatili prijedlog za saradnju u narednim brojevima časopisa. Direktorica Dalida Demirović je zahvalila gostima na pruženoj ruci buduće saradnje.
Nadamo se aktivnoj saradnji u budućim projektima.
Objavljeno u Novosti
utorak, 21 Mart 2023 06:46

Mostar Half marathon - polumaraton

Dana 18. 03. 2023. godine, zahvaljujući uspješnoj kompaniji BinBin, bili smo dio Mostar Run Weekend eventa. Za petoro naše djece BinBin je obezbijedio majice, patike kao i posebnu novčanu nagradu.

BinBin za cilj ima društvenu inkluzijiu djece. To je inovativna kompanija koja djeluje u polju mikromobilnosti i koja ima za cilj da bude jedan od pionira u implementaciji pristupa ekološkog i efikasnog urbanog transporta s ciljem smanjenja saobraćajnih gužvi.
Hvla na nesebičnoj podršci!
Objavljeno u Novosti

O nama

Podrška projektu


Izrada Web stranice Dječiji dom "Mostar" je podržana kroz projekt "Transformacija ustanova za zaštitu djece i prevencija razdvajanja porodica", koji finansira Evropska unija, a implementira ga UNICEF. Mišljenja izražena na ovim stranicama su mišljenja autora i ne odražavaju službene stavove EU i UNICEF BiH.

Top