Članak je filtriran: Decembar 2022
petak, 30 Decembar 2022 08:46

Jedan slatkiš jedno dijete

 

Nova godina je sve bliža. S nadom u bolje sutra radujemo se novim izazovima koje nam ona donosi.

Kako ove tako i prethodnih godina, posjećuju nas prijatelji s kojima dijelimo lijepe trenutke.

Tradicionalna novogodišnja inicijativa Srednje medicinske škole "Jedan slatkiš jedno dijete”, kao dio organizacije Mreže Vijeća učenika HNK-a,  okončana je posjetom našoj Ustanovi. Dodjela paketića uz brojne sportske aktivnosti iznjedrila je vrlo ugodno raspoloženje. Mališani su bili oduševljeni igračkama i slatkišima, ali i zabavom.

Hvala na podršci!

Objavljeno u Novosti
utorak, 27 Decembar 2022 07:30

Posjeta učenika JU Osnovna škola Gnojnice

 

Petak, 23. 12. 2022. godine obilježen je posjetom učenika petog razreda koji su stigli u pratnji  direktorice škole Sadete Zlomužica i učiteljica Amne Gološ i Elmine Šuta. Vrijedni učenici pripremili su slatkiše i poklone za našu djecu. Nakon ugodnog druženja ukrasili su zid našeg restorana.

Ovakvim druženjima širimo prijateljstva, a to nam znači mnogo.

Radujemo se sljedećem susretu!

Objavljeno u Novosti
ponedjeljak, 26 Decembar 2022 11:33

Sportski uzor godine

Mostarka Merima Tanović Čamo osim što obavlja posao fudbalske sutkinje u Premijer ligi BiH za seniorke i Drugoj ligi FBiH grupa jug za seniore, radi u Konjicu kao logoped u Prvoj osnovnoj školi i u JU Dječiji dom Mostar. Rad s djecom koja imaju komunikacijske, jezično-govorne poremećaje, oštećenje sluha, intelektualne teškoće vrlo je zahtijevan i ne ostavlja puno slobodnog prostora. Ipak, ova mlada djevojka stiže sve i ništa joj nije teško. Da je to tako govori priznanje koje joj je dodijeljeno. Na svečanoj dodjeli Izbora sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji Nezavisnih novina i BHRT-a u hotelu Holiday Inn u Sarajevu Merima je dobila PRIZNANJE ZA FAIR-PLAY SPORTSKI UZOR GODINE.
Jedan spašen život je kao spašeno čovječanstvo!
U ime Ustanove čestitamo! 

Objavljeno u Novosti

 

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), bila je organizator četvrtog po redu stručno edukativnog skupa na temu sigurnosti djece na internetu u Mostaru, u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu učestvovali su predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, Internet servis provajdera, nadležnih agencija za provođenje zakona, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definisati zaključke, te uz saradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu, kao i razmotriti mogućnosti za unaprjeđenje regulatornog okvira.v

Objavljeno u Novosti
srijeda, 21 Decembar 2022 12:16

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

JU Dječiji dom Mostar je 6. 12. 2022. godine sklopila Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava koja će omogućiti realizaciju projekta kojim je aplicirala na Javni poziv za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava namijenjenih poboljšanju funkcionalnosti i kvaliteti javnih prostora u zatvorenom na području Grada Mostara. Naime, Gtrad Mostar je pokrenuo Projekt Mostar – prostori koji pokreću, u suradnji sa People in Need (PIN), a financijski je podržan od strane Ujedinjenog Kraljevstva. Bespovratna sredstva će našu Ustanovu učvrstiti u nastojanju da našoj djeci omogućimo što bolje životno okruženje.

https://prostorikojipokrecu.ba/.../potpisani-ugovori-sa.../

Hvala za odabir našeg projekta!

Objavljeno u Novosti
srijeda, 21 Decembar 2022 07:29

Balet Orašar

U nedjelju, 18. decembra, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, imali smo priliku gledati Balet Orašar, jednu od najpoznatijih i najizvođenijih baletnih predstava u svijetu. Bilo je posebno iskustvo doživjeti priču o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar, drvenog lutka kojim se razbijaju orasi te s njime proživljava čudesne dogodovštine u svijetu mašte. Najčarobnija božićna bajka je ispričana putem tradicionalne baletne koreografije jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.
Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji baletna trupa Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te savremene video projekcije.
Hvala Gradu Mostaru što su nam omogućili ovaj nezaboravan doživljaj!
Objavljeno u Novosti

Povodom uspješnog završetka prvog polugodišta i obilježavanja Dana dječije radosti jučer su nas posjetili učenici i nastavnici 4. Onovne škole. Tom prilikom uručili su nam poklon paketiće za djecu. Aktivnost je pokrenuta u okviru godišnjeg programa rada Vijeća roditelja i škole i Vijeća učenika - info servisa.

Hvala na podršci!

 

Objavljeno u Novosti
utorak, 13 Decembar 2022 08:14

2.0 Women power – we stand together

Magazin Gracija je organizovao petodnevni trening za mlade, u Mostaru, od 5. do 11. decembra pod nazivom ‘2.0 Women power – we stand together!’, a uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.. To je bila prilika za mlade dječake i djevojčice, muškarce i žene, da uče i planiraju nove inicijative koje će osnažiti žene i djevojke širom BiH.

Gost predavač iz naše Ustanove, gosp. Amir Jazvin je kao predavač uzeo učešća u sesiji na temu”Mentalne podrške mladima”.

Kroz sami trening analizirano je trenutno stanje ženskih prava, sredstava zaštite i alata za postizanje napretka. Uz pažljivo odabrane trenere i učesnike, program je omogućio interaktivnu diskusiju o temama ljudskih prava, jednakosti, femicida i rodno zasnovanog nasilja, kao i važnosti ekonomskog osnaživanja. Također, učesnici su imali priliku da nauče kako mediji funkcionišu te kako izvještavati za medije i izražavati se o važnim temama, bez senzacionalizma, ali opremljeni vještinama kritičkog mišljenja i javnog nastupa.

Objavljeno u Novosti
srijeda, 07 Decembar 2022 07:54

Rođendan

Dan kojim obiježavamo datum rođenja spada u događaj kojem se svi raduju i koji žele da obilježe na najbolji mogući način. Dragi naši, želimo vam život okruženi bliskim prijateljima, dragim ljudima, bez kojih bi život bio besmislen! Želimo vam život ispunjen igrom, zdravljem i ljubavlju.
Želimo vam osmijeh na licu, mir u duši, u srcu sreću!
Neka vam se ostvare sve želje koje poželite!
Objavljeno u Novosti

O nama

Podrška projektu


Izrada Web stranice Dječiji dom "Mostar" je podržana kroz projekt "Transformacija ustanova za zaštitu djece i prevencija razdvajanja porodica", koji finansira Evropska unija, a implementira ga UNICEF. Mišljenja izražena na ovim stranicama su mišljenja autora i ne odražavaju službene stavove EU i UNICEF BiH.

Top